Home » Redactie

Redactie

De redactie van Haghespel bestaat al sinds jaar en dag uit mensen die sterke affiniteit hebben met het amateurtheater, hetzij door zelf deel te nemen aan producties, hetzij door vele producties te bezoeken. Tel daar een affiniteit met schrijven bij op en voilá: een redactie die weet wat zij willen en willen delen wat zij weten. Wij stellen u graag aan ze voor!

Ali Molenaar: Hoofdredacteur

In het dagelijks leven is Ali informatiespecialist bij een groot internationaal bedrijf en historicus. In haar vrije tijd is zij toneelspeler. 

In 1992 werd zij overgehaald door een vriendin om bij toneelvereniging Inter Nos te komen kijken, daar begon ze als regieassistent. Niet lang daarna, in 1993, speelde ze haar eerste rol als hoerenmadam in 'Alles voor de tuin'. Sindsdien heeft ze heel veel rollen gespeeld. Ook heeft ze met vrienden nog Theatergroep Ei opgericht. deze groep heeft vijf jaar bestaan. Na enkele gastrollen bij andere verenigingen is ze nu weer terug bij Inter Nos, waar ze nu speelt en secretaris is.

In 2000 werd Ali overgehaald door Bert van Zeeland om hoofdredacteur te worden van Haghespel. Tot op heden heeft Ali die rol vervuld. De doorstart van Haghespel heeft haar de energie gegeven dit nog zeker een aantal jaar vol te gaan houden.

Bettina J. Mulder: Redacteur

In het dagelijks leven is Bettina freelance historicus, tekstschrijver en redacteur. In haar vrije tijd is zij toneelspeler.

Tijdens haar lagere schooltijd ontstond bij Bettina al de passie voor acteren. Op het voortgezet onderwijs kwamen daar schrijven, regisseren, het volgen van cursussen en workshops bij. Begin 1983 besloot zij zich aan te sluiten bij toneelgroep Uit eigen Kracht (UEK). Later speelde zij nog bij Pulvis, Troop, Vrij Theater, deed zij nog wat vrije producties en nam ze deel aan een enkele instructiefilm.

In 2002 werd zij door scheidend redacteur John Niemans overgehaald om zijn opengevallen plaats in de redactie van Haghespel over te nemen.

John Roos: Redacteur

In het dagelijks leven is John part-time loonadministrateur bij de Haeghe groep. In zijn vrije tijd is hij toneelspeler en regisseur.

John woont samen met Flip en heeft Lacy, een kruising tussen een Berner Sennen en Golden Retriever. Sinds 1983 doet hij aan amateurtoneel en heeft hij achtereenvolgens bij Randstad, ODIA, Venster en weer bij ODIA gespeeld. Sinds 1996 regisseert hij ook. Zo'n vier jaar geleden heeft John zich aangemeld bij Haghespel als redacteur. John zal enkele taken wat gaan afbouwen binnen de redactie, maar hij hoopt zeker nog jaren een bijdrage te kunnen leveren met geschreven stukken.

Remco Lodeweges: Redacteur

In het dagelijks leven is Remco docent drama voor Mondriaan Onderwijs. In zijn vrije tijd is hij toneelspeler.

Remco heeft de Acteerstudio gevolgd en is sinds 2004 actief binnen de Haagse amateurwereld. Daarvoor heeft hij veel projecten gedaan en gespeeld voor verenigingen buiten Den Haag. Momenteel is hij lid van ADODVS.

In 2012 werd hij gevraagd om voor Haghespel te recenseren. Dat vond hij een hele eer. Sindsdien heeft hij al vele mooie herinneringen van voorstellingen op papier mogen zetten. Met zijn recensies hoopt hij verenigingen te stimuleren om nog meer en nog mooiere voorstellingen te maken.

Sheranie Rikkert: Redacteur

Sheranie is afgestudeerd als Docente Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten (ArtEZ te Zwolle). Inmiddels is zij al twee jaar werkzaam op twee zeer uiteenlopende scholen. Bij de ene school zet het vak vooral in als middel, bij de andere gebruikt ze het vak als doel. Toneelspelen blijft boeien, in welke vorm dan ook. Samen ‘maken’, samen vragen stellen en antwoorden zoeken, boven jezelf uitstijgen, ervaren en leren, dat is waar voor haar de kracht van theater ligt. Naast het aanleren, repeteren, maken en bezoeken van voorstellingen is Sheranie actief spelend lid bij Theatergroep SPOT. Ze vindt zelf dat ze enorm boft, want nu mag ze zowel privé als met haar werk bezig zijn met wat zij het allerleukst vindt: theater! Sheranie zal ook recensies gaan schrijven voor Haghespel over de amateurvoorstellingen in de Haagse regio. Voor haar nog meer redenen om bezig te blijven met theater!

 

Patrick Bruijstens: Redacteur, Vormgever

In het dagelijks leven is Patrick docent beeldende vorming op een basisschool. In zijn vrije tijd is hij een duizendpoot op theatergebied.

Patrick werd in 2000 gevraagd om eens een kijkje te komen nemen bij Theatergroep SPOT, een amateurgezelschap dat dringend nieuwe spelers nodig had. Deze vereniging spitste zich toe op het produceren van een grote musical. En daar zingen al van jongs af aan een grote passie van Patrick was, volgde al snel een klik met de vereniging. Nu, vijftien jaar later, heeft Patrick zich op alle fronten laten gelden. Van productionele werkzaamheden tot het regisseren van kinderstukken. En binnen het bestuur heeft Patrick ook diverse rollen vervuld. Veel recensies zijn geschreven over de musicals die SPOT heeft opgevoerd. Nu Haghespel een doorstart verdiende, kon Patrick het niet laten zich op te geven als redactielid om zo zijn kennis en energie te delen en iets terug te doen voor datgene waar hij al zoveel jaar enorm veel plezier aan beleeft.

Gerard Nelck: Redacteur

Gerard wilde al lange tijd iets met toneel doen maar hij dacht dat hij die lappen tekst nooit zou kunnen onthouden. Dan maar iets met decor want hij is redelijk handig. Hij heeft zich in 1991 aangesloten bij toneelvereniging Voorburg om dit te op te pakken. Al heel gauw kwam hij erachter dat binnen het amateurtoneel een chronisch te kort is aan mannen. Hij werd meteen gevraagd om een rol te spelen in plaats van decors te bouwen. Er was in een kinderstuk de rol van burgemeester vrijgekomen omdat de acteur die dit zou doen had opgezegd en niemand deze rol kon overnemen. Hij werd toen meteen in het diepe gesmeten want hij moest er ook nog van tijd tot tijd bij zingen. Het leren van een rol bleek best mee te vallen en de rol van burgemeester was er een die hem nog lang in positieve zin zou bijblijven. Hij heeft daarna nog vele rollen gespeeld o.a. bij Vrijtheater, Die Haghespelers, ad hoc groep Squash, ad hoc groep Odeklonje in Delft, Randstad Theater, ODIA en Venster. Hij heeft ook een regie opleiding gedaan en afgerond in Rotterdam en heeft daardoor diverse regies op zijn naam staan. Hij heeft, buiten wat boekjes, tevens enkele toneelscripts geschreven. Tegenwoordig zit hij in het bestuur van zijn vaste club ODIA en daarnaast doet hij wat vrijwilligerswerk voor de NVA toneelbibliotheek.   

Frans Limbertie: Redacteur

Frans is geboren in Den Haag, woonachtig in Rijswijk en is getrouwd met Wilma. Ik heeft jarenlang bij Defensie gewerkt, meestal in de communicatie. Sinds vorig jaar is hij daar weg en daarom is hij nu op zoek naar andere interessante communicatieklussen. Toneel is zijn hobby sinds 1994. De laatste jaren is hij met veel plezier spelend lid bij 't Kofschip, een erg leuke club. Hij is ook nog een tijdje bestuurslid bij HVA geweest. Helaas moest hij constateren dat dit niet zo bij hem paste. Wel heeft hij bijzonder goede herinneringen aan deze tijd. Recenseren past misschien beter bij Frans en vandaar dat hij dat nu voor Haghespel doet.

Hij vindt het jammer dat bezoekersaantallen teruglopen bij amateurproducties. Het lijkt of ons publiek zo langzamerhand uitsterft en dat er maar weinig nieuwe (jonge!) aanwas bij komt. Wat kunnen we daaraan doen? Nog betere en vernieuwender producties maken en zorgen dat ook jonge mensen geïnteresseerd raken in toneel. Die zie je nu vooral bij stand-up comedy, cabaret en musicals. En die moeten natuurlijk ook bij ons komen kijken en het liefst ook komen spelen. Mijn voorkeurgenres om te spelen en om te zien zijn voornamelijk comedy en relatiestukken.